Else Hartzberg

Else Hartzberg

                                                                        Mindeord over

                                                                     ELSE HARTZBERG

Efter et langt og begivenhedsrigt liv døde Else Hartzberg lørdag morgen den 20/6. Hun blev 92 år, og var frisk til det sidste.

Else havde en stor passion og viden om Skotland, ikke mindst for Scottish Country Dancing, som hun første gang mødte i London ved en udstationering fra Udenrigsministeriet. Da hun kom tilbage til Danmark, blev hun medlem af The St. Andrew Society of Denmark. Her lærte hun at danse, og senere tog hun lærereksamen fra Royal Scottish Country Dance Society på sommerskole i Skotland. Hun underviste i den skotske forening i rigtig mange år.

I februar 1986 startede Else Hartzberg et hold i Scottish Country Dancing i Tingluti, og senere blev det til både et begynder- og et videregående hold. Holdet fejrede sin 5 års fødselsdag i begyndelsen af februar 1991 med haggis lavet af 2 deltagere på holdet. Haggis blev på ægte skotsk maner piped ind, og ”Address to the Haggis” skrevet af Robert Burns blev reciteret. På sin sidste tur i 1987 til sommerskolen i St. Andrews i Skotland, mødte hun Alice Murphy, som året efter kom på en rundtur til de nordiske lande sammen med pianisten Jean Simm. Her underviste Alice en aften, og dette blev indledningen til et mangeårigt og godt samarbejde med Alice og Joe Murphy og adskillige weekendkurser i Tingluti. Det var væsentligt med George McLennan som pianist og med Robert MacKay.

Else hjalp Mandagsorkesteret med noder og musik til deres repertoire af skotske melodier, således at der kunne arrangeres skotske danseaftener med levende musik bl.a i Danstinget. Derudover har Else holdt adskillige foredrag i Tingluti om Skotland, bl.a. en whiskyaften, foredrag om tartans, kilten og skotsk klædedragt, den skotske dans og musik mv. Hun sad 20 år i bestyrelsen for Tingluti som medarbejderrepræsentant valgt af og blandt underviserne. 

Efter 29 år som lærer, hvor hun i de senere delte undervisningen med Else Toft, valgte Else i en alder af 87 at stoppe helt som lærer. Hun kom fortsat om torsdagen for at følge holdet og have kontakt til deltagerne.

Mange fulgte Else på hendes sidste rejse, hvor adskillige af herrerne var mødt op i kilt, og der blev piped både i kirke, og da kisten blev båret ud af kirken.

Æret være Else Hartzbergs minde.
                                                                                                                                                  Else Toft

dof